Podestýlka - jak a čím stlát?

08.03.2013 10:00

Jak a čím stlát? To je otázka kterou řeším již několik let. Začínala jsem pilinami a slámou. Pak jsem v Německu u chovatele brahem viděla písek. Přišlo mi to jako šikovná podestýlka. Slepice si mohou zobat písek, popelit a hrabat se v něm, je to suché a čisté, na pohled vypadá pěkně. Jenže ouha! Čerstvě navezený písek sice vypadá parádně a upraveně, ale stačí dva tři týdny a všechno je jinak. Písek nasbírá všechny pachy a navíc je schopen ztvrdnout na kámen. Odkopávat a vyvážet nějakých dvacet koleček písku je činnost, která člověka skutečně nenaplní zrovna radostí.

Zkoušela jsem i prané hobliny. Na pohled krása, čisťounká voňavá podestýlka, snadno se vyklízí, snadno se stele. Ale opět je tu problém s pohlcováním pachů a navíc hobliny hodně sají vlhkost. Stačí sem tam vylitá napaječka nebo krmení vyhrabané z misky do podestýlky a z krásné bělounké podestlky se stane za poměrně krátkou dobu ošklivá páchnoucí masa. Další nevýhodou pak je, že si slepice lehounké hobliny nahrabou do misek s krmením i do napaječek a můžete pak třikrát denně běhat a čistit chcete-li udržet jakous takous čistotu.

Máte-li malý chov, pár slepiček pro radost, pak jsou hobliny asi dobrou volbou, ale v případě trochu většího počtu slepic bych je příliš nedoporučila. Zvláště pak v zimě, kdy se slepice zdržují v teple domova.

Podobně je na tom sláma. Ať už řezaná nebo celá. Na počátku čistá a voňavá podestýlka....

Další nepříjemností slámy a pilin, případně hoblin, je jejich velký objem. Vyváží-li člověk byť jednou do měsíce několik koleček tohoto steliva, plní se mu kompost nebo hnojiště nepříjemně rychle.

Ale co s tím?

Pátrala jsem a pátrala a objevila naprosto geniální stelivo, které je cenově dostupné, lehoučké, přírodní a navíc zpracováním zbavené všech plísní a podobných radostných nájemníků. Jedná se o slaměné peletky. Toto stelivo jsme pořídili jako ideální stelivo pro koně. Je lehoučké, dobře saje a při tom nepáchne a navíc odpad je z něj minimální. Navíc mi bylo doporučeno veterinářem jako prevence podlomů, protože neobsahuje choroboplodné zádrodky a bakterie.

Pod koňmi se nám dokonale osvědčilo a tak jsem se rozhodla vyzkoušet jej i jako stelivo pod slepice. Do klece velikosti přibližně 4m na 2m jsme nasypali 4 14ti kilové pytle, zalili dvěma konvemi vody a čekali co se bude dít. Drobné peletky se vlivem vody rozpadly na měkoučkou suchou podestýlku ze které jsou slepice unešeny. A nejen ony :o)! Každá vylitá kapka vody se vsákne aniž by po sobě zanechala rozčvachtané místo, napaječky i krmítka jsou čisté a obsahují jen to co mají.  Stačí jednou za 14 dní stáhnout zametacími hráběmi hrubé nečistoty z povrchu a bydlení je opět čisté a voňavé, jako nové. Žádny zápach, žádné mokré plochy, žádná těžká kolečka a metráky odpadu. Jednou za půl roku se podestýlka komplet vymění a vzhledem k tomu, že se jedná o 100% pšeničnou slámu není problém zarýt ji do záhonu nebo kompostu.

Slepičárna je čisťounká a voňavá, jakoby jí právě prošla úklidová četa. Takže co se mě týče SLÁÁVA  a HURÁÁÁÁ peletkám :o)!

 

Zpět