Téma nové ankety

28.10.2014 11:38

K výběru tématu na novou anketu mne ispirivalo podzimní období, jež je časem sklízení naší celoroční práce. Ať už je to sběr posledních plodin nebo plnění mrazáků tvory jež si chováme za účelem konzumace. S tímto jsou spojené i činnosti jako škubání kachen a hus, které neminulo ani mě. Práce je to otravná, nezáživná a nezábavná. Když se člověk zamyslí a uvědomí si kolik času uběhne než se z vajec vylíhnou mláďata, doba než se vypiplají z malých choulostivých chundelek v přepeřenou omladinu a než dorostou do fáze jež předchází sekyře, škubání a kuchání... Té práce a starostí a pak stačí půl hodiny u talíře a je "vymalováno".
Pravdou je, že od dob kdy si "maso" vychovávám a zpracovávám sama, od dob kdy mi každý kousek zeleniny a ovoce nejdřív desetkrát projde rukama, semínkem počínaje a plodem konče, se můj vztah k jídlu zásadně změnil. Ono když si člověk jídlo nakoupí a pak se mu sem tam podaří něco nezpracovat nebo uvaří příliš velkou porci a ta přebývá, je mnohem snažší takové jídlo vyhodit. Ale když máme za sebou celý ten kolotoč "tvoření" a před očima nám proběhnou všechny ty hodiny a hodiny práce a úsilí, pak si mnohem lépe rozmyslíme jak a co zpracovat, abychom s danou surovinou naložili co nejefektivněji.

Je tedy pravdou, že chceme-li mít vlastní zeleninu, ovoce a maso z domácího chovu, stojí nás to spoustu práce a zabere nám to téměř ceý rok. Vždyť semínka sejeme už v únoru a stavíme je na parapety oken, aby měly dostatek tepla a světla, líhně plníme taktéž během února, abychom první jarní dny uvítali již pěknými odrostlými kuřaty, která ocení svěží jarní travičku. A než to všechno vyroste je podzim. Jenže pocit, když si připravujeme pěkné buclaté domácí kuřátko, o němž víme, že svou krásně žlutou barvičku získalo bohatou pastvou a dostatkem slunce, to pěkné pevné maso, které se onomu blátu z obchodu může jen vysmát a vlastně i počet strávníků, které skutečným masem nasytíme....to je pro mne jednoznačným "pro" proč maso nekupovat, ale vychovat si sama. Stejně tak, je pro mne opravdovou radostí, když si vyrazím na zahradu s košíkem a trhám do něj zeleninu na polévku nebo na salát, když rajčata, která krájím jsou ještě teplá od sluníčka a z bylinek dýchá polední žár.

Se slzou v oku jsem před týdnem otrhávala poslední krásná rajčata a papriky vědouce, že na další opravdové si zase notnou dobu počkám.

Má volba je tedy jasná. I když to stojí spoustu práce a času, přesto dám jednoznačně přednost domácím produktům před těmi kupovanými.

A jak to máte Vy? Vypěstujete a vychováte si své "jídlo" raději sami (máte-li tu možnost) nebo je koupíte?

Zpět